хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Други пешеходни преходи

Други пешеходни преходи Снимки: 1

Ключовото местоположение на хижа Рилски езера в един от най-живописните дялове на Рила дава възможност за многобройни маршрути както към други хижи в района, така и към по-малко посещавани кътчета на дивата природа с не по-малки достойнства.

От хижа Рилски езера с няколко-часови до еднодневни преходи можете да стигнете до Рилския манастир, хижа Иван Вазов, районът на Мальовица, хижа Вада и Говедарци, Паничище и др. За любителите на девствената природа и преходите по нетрадиционни пътеки е подходящо посещението на Урдините езера. Възможни са също така туристически изкачвания на редица върхове в района като Харамията (над самите Седем рилски езера), Отовица, Дамга и др.

Преди да тръгнете на подобен преход обаче си осигурете водач, който познава района, или необходимата екипировка и оборудване – карти, GPS-устройства. Имайте предвид, че в планината времето често се променя рязко и при падане на мъгла опасността от изгубване се увеличава многократно. Винаги бъдете със зареден мобилен телефон и се информирайте за номера на планинската спасителна служба, преди да тръгнете.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org


назад