хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Обиколка на Седемте рилски езера

Обиколка на Седемте рилски езера Обиколка на Седемте рилски езера Обиколка на Седемте рилски езера Снимки: 3

Безспорно през лятото най-атрактивен в района е природният феномен Седемте рилски езера. Разположени в живописни циркуси под не по-малко красиви била и върхове, езерата Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното могат да бъдат видяни в 4-5-часова разходка от хижата.

Най-близките езера отстоят на около 40 минути пеша от хижа Рилски езера – до Бъбрека по пътеката нагоре край трасето на влека по Сухия рид, или до Рибното при старата хижа по пътеката на югоизток. За приятната ви разходка покрай живописните езера можете да тръгнете по едната пътека и да се завърнете по другата.

Двете пътеки се събират при езерото Бъбрека, откъдето нагоре се изкачват до най-високото – Сълзата. Непосредствено до него е и възвишение, известно като Езерния връх, от което можете да се насладите на панорамна гледка във всички посоки към целия циркус. Без бързане и с почивки край всяко езеро, обиколката на всичките езера отнема около 4 часа.

Имайте предвид, че районът на Седемте рилски езера е защитена територия, в която е забранено паленето на огън, опъването на палатки, изхвърлянето на отпадъци и други дейности, които могат да нарушат екоравновесието. Забранено е също така и къпането в езерата или реките, чрез които се оттичат едно в друго. Нека заедно опазим езерата и района около тях чисти, за да могат да ги видят такива и следващите поколения.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org


назад