хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Походи със снегоходки

Походи със снегоходки Походи със снегоходки Походи със снегоходки Походи със снегоходки Снимки: 4

Разходките в дълбокия често над два метра сняг извън утъпканите трасета от Паничище към хижа Рилски езера рядко са възможни без тези традиционни приспособления срещу потъване. Със снегоходки обаче можете да видите невероятни красоти в района.

Този сравнително нов за България вид туризъм намира широко приложение в района на хижа Рилски езера. Възможни са походи към циркусите на Седемте рилски езера, които по това време на годината „спят своя зимен сън” под дебел лед и снежна покривка, а също така и към снежните била в района. Можете също така да се разходите към хижа Скакавица и едноименния водопад в долината, който по това време на годината също е замръзнал и е изумителна гледка с причудливите си ледени форми.

Накъдето и да тръгнете обаче, информирайте се за лавинната опасност и метеорологичната прогноза. Имайте предвид високата опасност от загубване при внезапно падане на мъгла или снежни виелици, и бъдете добре подготвени както с екипировка, така и с зареден мобилен телефон и номера на планинската спасителна служба за всеки случай.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org


назад