хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Как да стигнем до хижа Рилски езера от други хижи в планината?

Как да стигнем до хижа Рилски езера от други хижи в планината? Снимки: 1

С няколкочасов до еднодневен преход до хижа Рилски езера може да дойдете и откъм Говедарци (през хижа Вада), откъм хижа Мальовица, откъм хижа Иван Вазов и откъм Рилския манастир.

Това обаче са по-сериозни преходи, които изискват значително по-добро познаване на планата, опит в преходите и подходяща екипировка. Ако не тръгвате с обучен планински водач, постарайте се да имате в групата човек, който вече е ходил по тези маршрути или поне ги разучете от пътеводители, карти и пр.

От село Говедарци до хижа Вада може да стигнете с автомобил по асфалтов път, който обаче не е в никак добро състояние. От хижа Вада по маркирана пътека с табелки и маркировка за около три часа можете да се изкачите до Долното езеро (най-ниско разположеното от Седемте рилски езера), а оттам за около половин час и до хижа Рилски езера.

От района на ЦПШ Мальовица вариантите за придвижване до хижа Рилски езера са два – надолу по маркировката до хижа Вада за около два часа и оттам по гореописания маршрут, или нагоре през хижа Мальовица, до билото зад едноименния връх и оттам по билото до района над циркуса на Седемте рилски езера, където пътеката от Мальовица се събира с пътеките от хижа Иван Вазов и откъм Рилския манастир. Този маршрут откъм Мальовица отнема около 7 часа. Поне толкова са необходими и при стръмното изкачване откъм Рилския манастир. Поне 3 часа трябва да си предвидите и идвайки откъм хижа Иван Вазов.


назад