хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Как да стигнем до хижата пеша откъм Паничище?

Как да стигнем до хижата пеша откъм Паничище? Снимки: 1

Традиционно туристите се изкачват до хижа Рилски езера пеш, откъм Паничище, като за това има три основни маршрута – директно от хижа Пионерска или през хижите Скакавица и Ловна.

Най-традиционното и най-директно изкачване към хижата през лятото е по червената маркировка, която започва вдясно на стотина метра след разклона над хижа Пионерска към лифта. През гората тя се изкачва до местността Долно разтоварище, след което на разклон Кюмюрджийска пътека се отделя отново от черния път и по живописна пътека през гората излиза напряко към откритите части на Националния парк в близост до хижата. По целия маршрут следвайте червената маркировка и табелките за хижа Рилски езера. Този маршрут отнема на опитните туристи около час и половина, а на по-неопитните – около два часа. През зимата изкачването пеша до хижата отнема около два часа и половина до три часа, като при дълбок сняг не се минава по преките пътеки през гората, а се следва утъпката следа на снегоходните машини по широкия път.

Друг обичан от планинарите маршрут за изкачване до хижа Рилски езера е през хижа Ловна. От хижа Пионерска се продължава по асфалтовия път край долната станция на седалковия лифт, като след него се следват табелите за хижа Ловна. От поляната при нея пътеката се изкачва стръмно през гората и излиза в местността Горно разтоварище на основния черен път към хижата, по който нагоре се стига до нея. За този маршрут трябва да си предвидите около два часа.

Може би най-живописният пешеходен маршрут до хижа Рилски езера е през долината на хижа Скакавица. За целта на около километър преди хижа Пионерска се хваща по тясно асфалтово отклонение в дясно. По него с автомобил може да се стигне до местността Зелени преслап. Оттам нататък следвайки маркировката отначало по черен път през гората, а след това по пътека вдясно през гората се достига до хижа Скакавица за около час. Оттам пресичайки реката и след това по червената маркировка нагоре се излиза над горския пояс и за още около час се стига до хижа Рилски езера.

Трябва да имате предвид, че през зимата директният път между хижа Скакавица и хижа Рилски езера не е подходящ, тъй като има сериозна лавинна опасност. При зимни условия от хижа Скакавица се следва синята маркировка към хижа Ловна, която пресича основният маршрут между хижа Пионерска и хижа Рилски езера в местността Долно разтоварище.


назад