хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Новини

Нов сняг за започващото утре събитие Free Spirit Week

[02/03/10]
Нов сняг за започващото утре събитие Free Spirit Week Нов сняг за започващото утре събитие Free Spirit Week Нов сняг за започващото утре събитие Free Spirit Week Снимки: 3

От утре до неделя в района на хижа Рилски езера ще се проведе може би най-голямото събитие в календара на БАССЕС (Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил) - Free Spirit Week. В седмицата на свободния дух от 3-ти до 7-ми март на хижата ще се проведат няколко атрактивни състезания, фотоконкурси, празненства и др.

 

За радост на запалените скиори и сноубордисти в района на хижата от сутринта вали нов сняг, а прогнозите на метеоролозите са доста оптимистични - сняг ще вали до края на седмицата. Така местността ще предложи възможно най-добрите условия за провеждането на мероприятието. Със съдействието на стопаните на хижата и ски съоръженията, в района се изграждат и атрактивни скокове от сняг, на които майсторите ще могат да демонстрират своите умения.

 

Междувременно в дните преди състезанието представители на БАССЕС проведоха лавинни тестове за оценка на опасността в района. Трябва да предупредим посетителите и участниците, че тя е изключително висока към момента, а новия сняг увеличава риска в лавиноопасните места като улеите, над които са надвиснали огромни козирки, а под тях има няколко слоя навят сняг, който лесно се отцепва на огромни "дъски". Напомняме също така, че улеите са извън Зоната за активен туризъм в Плана за управление на Национален парк Рила и пускането през тях противоречи на правилника, освен ако не бъде съгласувано с дирекцията на парка.

 

Утре, сряда (3 март), заради мероприятието и очакваните десетки посетители за началото на събитието, както и заради националния празник, лифта и влека ще работят. Естествено, това заиси и от метеорологичните условия, тъй като при по силен вятър от съображения за вашата безопасност може да се наложи лифта да бъде спрян до утихване на вятъра.

 

В хижата места за дните от 3-ти до 7-ми все още има, но са доста ограничени, и ако желаете да имате сигурно място, за да проследите събитията по време на Седмицата на свободния дух, е препоръчително да си запазите на телефона за резервации и информация - 0886 509 409 (от 9.30 до 17.30).

 

Снимките са предоставени от Capelle от БАССЕС.

назад