хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Къде може да се карат ски или сноуборд?

Къде може да се карат ски или сноуборд? Къде може да се карат ски или сноуборд? Къде може да се карат ски или сноуборд? Къде може да се карат ски или сноуборд? Снимки: 4

От години предпочитано място за практикуване на зимни спортове е пистата край хижата, съоръжена със ски влек от тип „паничка”. Освен нея приятни възможности за пускане със ски и сноуборд има и надолу към хижа Пионерска до долната станция на седалковия лифт.

 

Класическата писта до хижата е разположена по северния склон на Сухия рид. Тя е с дължина около един километър, почти успоредно от западната страна на влека. В долната си част прави лек завой, който заобикаля най-стръмния участък на склона.


Именно от този завой е най-удобното място да се отклоните от пистата, ако искате да направите голямото спускане по посока хижа Пионерска и долната станция на седалковия лифт. С плавно спускане на северозапад се достига краят на гората, където се навлиза надолу по сравнително широка просека. Самата тя завършва в горния край на старата писта над хижа Пионерска, която пък слиза до долната станция на лифта. Ако не тръгвате от завоя на пистата до влека, а откъм хижата или горната станция на седалковия лифт, тогава за да достигнете до просеката трябва да следвате стълбовете на зимната маркировка за скакавица, които минават малко над долния край на влека, те подкосяват плавно склона, а където стигат до по-широко и равно място вдясно се навлиза в гората. Трябва да имате предвид, че просеката не е ски писта и подхода към нея, както и самата тя, не се обработват със снегоутъпкваща техника, а спускането оттам е на собствена отговорност.

 

Други варианти за спускане надолу са горските пътища, които през зимата се използват и като ски пътища. Те минават край горната лифтова станция, след което малко над долния край на влека се разделят. Единият път се отклонява вдясно и се насочва към гората през местността Зла бара. Трябва да се има предвид, че докато дотам карането е сравнително лесно, при навлизането в гората пътят е сравнително тесен и стръмен и не е подходящ за начинаещи. След стръмно спускане излиза от високата гора и достига до местността Горно разтоварище. Оттам с недълъг хоризонтален участък (който изисква бутане или сваляне на ските/сноуборда) пътят се насочва към местността Долно разтоварище.


Другият път от хижата надолу преминава покрай долния край на влека, след което следва трасето на лифта до гората и известно време в нея. След това завива надясно и по диагонал се събира с първия описан път. Двата заедно пресичат трасето на лифта и след малко излизат в местноста Долно разтоварище.

 

От местността Долно разтоварище освен по пряката и стръмна просека надолу, със ски можете да се спуснете по два пътя – единият пресича просеката и след още 150-200 метра на запад завива вдясно от основния горски път и сравнително стръмно се спуска надолу и завива обратно към долната станция на лифта. Другият прави завой през самата просека и се връща на североизток към трасето на лифта, като с няколко серпентини и още две пресичания на просеката стига до долната станция на лифта.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org


назад