хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Как да стигнем до хижата с кола и с лифта?

Как да стигнем до хижата с кола и с лифта? Как да стигнем до хижата с кола и с лифта? Снимки: 2

До хижа Рилски езера може най-лесно да стигнете откъм курортно селище Паничище, преминавайки през Сапарева баня с личен автомобил или с обществен транспорт. До седалковия лифт, който води до хижата, има редовна маршрутна линия от ЖП и автогарата в Дупница.

С кола до самата хижа естествено не можете да стигнете – първо горе е защитена територия и движението на МПС е забранено, а заради това няма и подходящ път. С автомобил може да стигнете единствено до лифта, а ако не ви се ходи пеша, оттам нагоре с него.
Долната станция на двуседалковата въжена линия „Рилски езера” е на 4 км от Паничище по наскоро рехабилитиран асфалтов път в много добро състояние, на 13,5 км от град Сапарева баня и на по-малко от 90 км от София. Още на влизане в Сапарева баня табелки указват пътя към курортно селише Паничище, а на излизане от града по целия път има табели за лифта. В района на долната лифтена станция има платен паркинг.

Чрез лифта до хижата стигате за по-малко от 20 минути, като преодолявате разстояние от над два километра и денивилация от шестстотин метра. През по-голямата част от пътуването ви с лифта ще сте сред вековна гора от борове и мури, а в горната му част ще се насладите на прекрасни гледки в Национален парк Рила, особено на изток към Мальовишкия дял на планината. Горната станция на лифта се намира на около сто метра от хижа Рилски езера.


назад