хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Разходка до Скакавишкия водопад

Разходка до Скакавишкия водопад Снимки: 1

Друга природна забележителност в района е най-високият водопад в Рила - Скакавица, намиращ се на едноименната река и в едноименния резерват. Той отстои на около час и половина от хижа Рилски езера.

По приятна пътека на запад, отначало сред клекове и смрики, а след това през гората, за около час може да достигнете до хижа Скакавица. Там гостоприемните хижари ще ви предложат чай или кафе за кратка почивка по време на разходката ви. Оттам по живописна долина през приказен резерват от вековни бели мури за по-малко от половин час ще стигнете до великолепния водопад Скакавица, който спуска водите си по скалите от височина 70 метра. През лятото пълноводието му идва от Скакавишкото езеро и водите на потоците по източните склонове на връх Кабул.

В района освен множество защитени растителни видове могат да бъдат видяни и редки грабливи птици като скални орли, глухари и др. както и диви кози и сърни. Тъй като целия район на долината на река Скакавица е резерват, в него е забранено паленето на огън, късането на цветя и билки, опъването на палатки, изхвърлянето на отпадъци и други дейности, които застрашават екоравновесието.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. В него разбира се е и резерватът Скакавица, който обхваща и обширна гориста територия. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org


назад