хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Фрирайд (свободно каране)

Фрирайд (свободно каране) Фрирайд (свободно каране) Фрирайд (свободно каране) Фрирайд (свободно каране) Снимки: 5


Фенове сте на „девствената пудра” и спускането през дълбокия сняг, по маршрут, който сами си избирате и никой не ви се пречка? Отново районът на хижа Рилски езера е вашето място – както в откритите снежни райони над и около хижата, така и надолу през гората.

Ако бягате от отъпканите писти, масовите трасета или върволиците от ски-училища и неопитни скиори, ако искате да се чувствате сами сред дивата природа и дълбокия сняг – тук ще намерите необятни възможности да се отдадете на фрирайд. Дали около улеите над хижата, дали през снежните открити пространства към циркусите на Седемте рилски езера, или просто през гората – възможности има много. Навлизайки в гората вие ще откриете, че тя е прошарена от големи пространства, където вековните дървета са на по-рядко и дават много възможности за каране между тях.

Ще откриете и пасажи, където преди десетки години е проведен лесоустройствен експеримент с лентова сеч. Тези пасажи сега са прорасли с малки и средни борчета, на ивици сред високите дървета, и предлагат безбройни възможности за различни трасета, слаломи и незабравими спускания. За търсещите разнообразието през дълбокия сняг е възможно и спускането към хижа Скакавица на северозапад от влека по съществуващата от десетки години просека за писта, която също е частично прорасла с малки борчета. К

Който и от гореописаните варианти да изберете обаче, трябва да сте напълно наясно с всички опасности, които крие планината през зимата, както и предварително добре да сте се запознали с района. Имайте предвид, че лавинната опасност в много от откритите райони е често висока, а снегът навсякъде може да е изключително дълбок. Никога не тръгвайте сами и винаги имайте необходимата екипировка, зареден мобилен телефон и номера на планинската спасителна служба за всеки случай.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org


назад