хижаРилски Езераwww.rilskiezera.bg

назад

Ски и сноуборд

Ски и сноуборд Ски и сноуборд Ски и сноуборд Ски и сноуборд Снимки: 5

Ако искате да избягате от пренаселените и твърде скъпи големи зимни курорти – Рилски езера е вашата алтернатива. Непосредствено до хижата се намира ски-влек тип „паничка” с дължина близо километър, а надолу през гората по няколко различни трасета може да достигнете долната лифтена станция на двуседалковия лифт.

Пистата край влека-„паничка” е сравнително лека и подходяща и за начинаещи. По съществуващата в гората сравнително широка просека спускането до района на хижа Пионерска е подходящо както за напреднали скиори и сноубордисти, така и за не толкова опитните. Комбинирано със ски-пистата към влека над хижата, това спускане е с дължина около 4,5 километра и обща денивилация над 800 метра, а за многократните ви спускания и пълноценното ви каране можете да използвате седалковия лифт и влека с дневни карти на достъпни цени.

Освен просеката, спускането от хижа Рилски езера към долната станция на седалковия лифт може да става и по съществуващите горски пътища, които зимата се използват като ски-пътища – през местността Зла бара към местността Долно разтоварище и с няколко завоя около трасето на лифта и просеката до долната лифтена станция, както и малко по- на запад по маркирания с червена маркировка път, известен сред местното население като „Дамската писта” (нека името не ви подвежда, тъй като този ски път е сравнително тесен и на места стръмен). Имайте предвид, че всички описани маршрути не са със статут на ски-писта и карането по тях е както ваш личен избор, така и изцяло на ваша отговорност. Също така поради тази причина е напълно възможно голяма част от местата, които тук са описани като удобни за каране, да не са обработени със снегоутъпкваща техника.

Имайте предвид също така, че хижа Рилски езера и високопланинските райони около нея, разположени над горския пояс, попадат в Национален парк Рила. Затова всички активности извън утвърдените пътеки и трасета в защитената територия трябва да бъдат съгласувани с дирекцията на парка, ако не са заложени в Плана за управление. За повече информация се обръщайте към ДНП Рила на телефон 073 880 537 или office@rilanationalpark.org

 


назад